Er det mulig å bygge en prestasjonskultur basert på myke verdier?

 
Når jeg er gammel og ser tilbake på livet mitt, er kanskje opplevelsen i helgen noe som vil glede et gammelt hjerte.
 
Stillheten har senket seg på Viking Stadion. Sesongen er over, og det er på tide å gjøre opp status.
Tabellen viser en 10. plass. Det føles skuffende og sårende. Milevis fra forventningene. Men vi kan bare skylde på oss selv. Skal vi prestere, må alle levere, også 12. mann på laget. Det nytter ikke å mime “samen ska me lyfta fram de mørkeblå”. Det nytter ikke å sitte hjemme og synge heller.
 
Viking Fotballklubb er Stavangers stolthet, og en gang i året, når sesongen er over, inviteres samarbeidspartnerne med på studietur til en storby i Europa. I år gikk turen til verdensmetropolen Berlin, og Cegal var selvfølgelig med. Disse turene bærer alltid preg av å være godt planlagt, og som vanlig fikk vi oppleve en fin blanding av faglig påfyll, relasjonsbygging og latter og glede.
 
For meg var det ekstra hyggelig å få være med i år. I programmet stod det nemlig:
 
 
Er det mulig å bygge en prestasjonskultur på myke verdier?
Cegal har på få år blitt en global aktør innen petrotekniske løsninger. Hva skyldes suksessen? Gründer og toppleder, Frank Garneng, tar oss med bak kulissene og forteller om hverdager styrt av grunnverdier, samt hvordan dette inspirerte til bloggen “Små gode valg i hverdagen”.

 
 
Alle vil prestere, og aller helst vil vi ha kultur for å prestere. Vi vil gjenskape suksess, igjen og igjen. Men hvordan?
Her er et lite utdrag fra fordraget.
 
 

 
 
Jevgenij Trefilov og Marit Breivik er to kjente trenerskikkelser i håndballverdenen. Trefilov var sjef da Russland vant VM-gull i 2001, 2005, 2007 og 2009, og Marit Brevik ledet Norges håndballjenter til VM-gull i 1999. Begge var gode trenere for hver sin prestasjonskultur. Begge satte seg hårete mål og nådde dem.
Begge visste også hva som krevdes for å vinne. Et VM-gull kommer ikke av seg selv. De visste hva som måtte til av riktig trening, rikig mat og riktig hvile. Begge visste også at spillerne måtte komme fokusert og engasjert på trening, at de måtte møte edru, at de måtte ha spist frokost og så videre. I tillegg til konkrete målsetninger og tydelige krav, hadde de på mange måter like forutsetninger. Begge hadde tilgang til riktig utstyr, riktige medisiner og nok penger til treningsleirer og reiser. Den største forskjellen lå kanskje i tilgangen på gode spillere med riktig profil og kompetanse. Russland har tross alt 143,5 millioner innbyggere, mot Norges 5,1 millioner (tall for 2013).
Jevgenij Trefilov og Marit Breivik hadde altså mange fellestrekk da de vant VM-gull, men en ting var veldig forskjellig. Jeg tenker selvfølgelig på adferden.
 
Trefilov er kjent for sin autoritære trenerstil, der fri flyt av sterke følelser preger kommunikasjonen med spillerne han har på laget sitt. Breivik, derimot, er rake motsetningen. Hun er kjent for sin stødige og reflekterte adferd, og kommunikasjonen er preget av lytting og konstruktiv påvirkning.
 
Hva har denne forskjellen i adferd hatt å si for prestasjonskulturen?
 
I Cegal har vi laget en figur som illustrerer sammenhengen mellom resultat, forutsetninger, krav og det vi kaller adferdsrom. Til sammen utgjør disse fire elementene basis for enhver prestasjonskultur.
 
 

Kan benyttes fritt. Hyggelig om du husker å henvise til Cegal.

 
 
Resultat
I Cegal har vi flere resultater å strekke oss etter. På kort sikt drømmer vi om å vinne attraktive kontrakter, og om å oppnå omsetningsmålene, mens vi på lang sikt har noe vi kaller 50-årsperspektivet. Mange tenker at et 50-årsperspektiv er meningsløst. Alt er jo forandret i løpet av så lang tid? De som er ansatt i dag vil ikke jobbe i selskapet om 50 år. Kunder vil forsvinne og nye vil komme. Det samme vil skje med eierne. Og da vi lever av teknologi, kan vi være helt sikre på at dette også vil endre seg i løpet av de neste 50 årene. Hva er da vitsen med å tenke så langt frem? Jo, det er en ting: Omdømmet. I Cegal går vi på jobb om morgenen for å bygge et selskap som vi selv, våre kunder og våre eiere er stolte av. Også om 50 år.
 
Forutsetninger
Målt etter bruttonasjonalprodukt per innbygger, er det kun Luxembourg som er rikere enn Norge av alle land i verden. Når det lille Forus-området mellom Stavanger og Sandnes, hvor Cegal har hovedkontor, alene står for 19% av nasjonal verdiskapning, er det klart at forutsetningene for forretning er optimale. Her har vi kunder som lykkes, og vi følger dem på reisen. At nordmenn generelt er “early adopters” når det gjelder teknologi, legger heller ikke noen demper på omsetningen.
Likevel er det omdømmet som er den viktigste forutsetningen. Omdømme gir lojale kunder og lojale ansatte, som igjen gjør det mulig å tenke langsiktig. Derav 50-årsperspektivet igjen.
Forutsetninger kan ofte ikke påvirkes. De er som de er, og du er nødt til å erkjenne dem. Forutsetninger kan også være uforutsigbare og dermed være med å begrense adferdsrommet.
 
Krav
Alle beslutninger i Cegal må støtte opp rundt 50-årsperspektivet og omdømme-målet. Utover dette er de fleste krav i Cegal styrt av våre grunnverdier. Du kan lese mer om verdiene og hvordan vi kom frem til dem i “Finn din krakk” (se link nederst). I praksis betyr dette at alle ansatte skal føle seg sett, hørt og verdsatt. For å sikre oss dette, har vi organisert oss etter X-modellen. Slik tar vi høyde for å lykkes med både personforutsetninger og saksforutsetninger. Det er dessuten likeverd mellom en teknisk karriere og en lederkarriere. Vi har flere eksempler på dyktige fagpersoner som har ønsket å bli ledere, men som har gått tilbake til sitt fag fordi dette opplevdes mer riktig.
 
Alle skal også forstå viktigheten av sin egen rolle, og med dette menes at de ansatte kan sammenlignes med bitene i et puslespill. Tar du ut en bit fra puslespillet, ser ikke bildet helt ut, uavhengig av hvilken bit du tok ut. Våre ansatte er hele mennesker, og Cegal skal være der også når det butter i mot. Noen ganger føler vi oss sterke, og da forventes det at vi gir av vår energi. Mens andre ganger føler vi oss svake fordi noe vanskelig skjer i livet. Da er det lov å være en som mottar energi.
 
I Cegal er ansatte Cegalere hele døgnet. Det dreier seg om “living the brand”. Det betyr at vi har forventninger til våre ansatte utover den tiden de oppholder seg på jobben. Et eksempel kan være at en ansatt dummer seg ut etter en fuktig kveld på byen. Det er sånt som kan skje, selv for de beste. Da forventes det at Cegalere som ser dette ikke overværer underholdningen, men i stedet redder kollegaen ut av situasjonen. Vi skal ha en kultur for å hjelpe hverandre. For å gjøre hverandre gode, og skape tillit.
 
Foruten de etiske retningslinjene, er det nødvendig å ha styring på lønnsomheten. Vi bruker historien om “Byens beste boller” for å symbolisere vår tankegang rundt ledelse (se link nederst).
 
Adferdsrommet
Mellom forutsetningene og tydelige krav ligger det vi kaller adferdsrommet. I Cegal er adferdsrommet preget av pågangsmot, frihet og balanse. Pågangsmot, fordi vi må tørre å tro at det er mulig, selv når vi ser at andre har bedre fortutsetninger enn oss. Frihet, til å være oss selv, og ikke minst at alle andre kan være seg selv. Det siste er mye vanskeligere. “Hadde alle bare vært som meg…”. Balanse, fordi jobben er ikke alt er i livet. Vi er hele mennesker, og vi må balanse vår tid og energi. Har du det godt på fritiden, lykkes du antakelig på jobben også.
Når noen nærmer seg gråsonen, enten det er mot forutsetningene eller kravene, er det samvittigheten, og ikke frykten, som trekker dem tilbake inn i adferdsrommet igjen.
I adferdsrommet er vi ute etter skaperglede, serviceglede og ikke minst endringsglede. Vi løfter frem oppgaver, og lar ansatte ta ansvar. Slik utnytter vi styrker, i stedet for å fokusere på svakheter. “Telthistorien” illustrerer hva vi mener (se link nederst).
 
Konklusjon
Selv om vi i Cegal har en kultur som har lykkes godt med å nå sine mål, er det ingen garantier for at oppskriften fungerer for andre. Alle som drømmer om å prestere og oppnå sine mål, må finne sine naturlige måter å gjøre dette på. Det er mange veier til suksess. Ikke glem hvor forskjellige håndballkulturer Trefilov og Breivik representerte.
 
Det er likevel noen fellestrekk som gjenspeiler enhver prestasjonskultur. I Cegal har vi summert disse fellestrekkene i en huskeliste som vist på bildet.
 
 

Kan benyttes fritt. Hyggelig om du husker å henvise til Cegal.

 
 
Prestasjonskultur handler om å oppnå drømmer, og neste år er det kanskje Vikings tur til å lykkes? Spillere og trener vet hva som må til, og vi på tribunen vet også hva vi må gjøre. Vi er sammen om dette. Forutsetningene er som de er. Brann startet sesongen med det nest høyeste budsjettet, men rykket likevel ned. Odd var blant de fem lagene med lavest budsjett, men sikret seg en bronse. Prestasjonskultur handler om å gjøre det beste ut av de forutsetningene vi har. De spillerne vi trodde sterkt på da de ble signert, er stort sett de samme som løper ut på matten neste sesong. Tro på dem fortsatt, enten du er trener eller tilskuer. Prestasjonskultur handler om å skape gode følelser. Vi må tro det er mulig. Følelser avgjør adferd, og adferd skaper resultater.
 
Da jeg takket ja til å holde fordraget på studieturen, var det særlig et spørsmål jeg heftet meg ved.
Er det et paradoks at en toppleder blogger om myke verdier?
 
Jeg forstår spørsmålet. Det er langt fra rosabloggere og “dagens outfit”, til “Små gode valg i hverdagen av Frank Garneng”. Jeg tror at alle mennesker egentlig har en personlig prestasjonskultur. Vi drømmer om et godt liv. Når vi blir gamle, håper vi å kunne se tilbake på livet med glede. Samtidig som vi har drømmer, har vi også fortutsetninger og krav å forholde oss til.
Til slutt dreier livet seg om hvilket adferdsrom vi gir oss selv.
Hvem vil vi være? Hvilke følelser foretrekker vi? Hvordan vil vi oppfattes? Hvordan oppfører jeg meg når jeg er i gråsonen av adferdsrommet? Er jeg styrt av min egen samvittighet? Finn dine egne svar.
 
For meg er det ikke et paradoks å være blogger. Jeg ønsker å bidra til å gjøre en positiv forskjell, og gjennom gode valg gjøre verden til et litt bedre sted.
 
Et godt valg i hverdagen er definere sitt eget adferdsrom, avgrenset av krav og forutsetninger, men med et mål for øyet.
 
Lykke til.
 
 
Relaterte lenker:

 
 

 
 


Lik min Facebook side og bli oppdatert på nye blogginnlegg.
 


hits

136 thoughts on “Er det mulig å bygge en prestasjonskultur basert på myke verdier?”

 1. Thank you for another informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

 2. I would like to express my admiration for your kindness in support of those individuals that must have guidance on that study. Your special dedication to passing the solution all-around had been remarkably good and has specifically encouraged others much like me to achieve their endeavors. Your entire warm and friendly key points denotes this much a person like me and additionally to my fellow workers. Regards; from all of us.

 3. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem
  to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the problem
  solved soon. Many thanks

 4. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with
  your website. It appears as though some of the text
  within your content are running off the screen. Can someone else
  please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 5. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 6. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Cheers!

 7. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought
  i could also create comment due to this brilliant piece of writing.

 8. I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was wondering what all is needed to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Kudos

 9. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further
  formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 10. I will right away snatch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please permit me understand so that I may subscribe.

  Thanks.

 11. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this
  short article together. I once again find myself spending
  way too much time both reading and posting comments.

  But so what, it was still worth it!

 12. Please let me know if you’re looking for a article author for
  your site. You have some really great posts and I feel I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Regards!

 13. Howdy this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding
  know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 14. Thanks for the good writeup. It in fact used
  to be a amusement account it. Look complicated to more
  delivered agreeable from you! By the way, how could we keep up a correspondence?

 15. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to
  get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 16. I just want to say I am just new to blogging and honestly enjoyed you’re page. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You really come with excellent writings. Cheers for sharing with us your blog.

 17. Howdy! I understand this is somewhat off-topic however I needed to ask.
  Does building a well-established website such as yours take a massive amount work?
  I am brand new to writing a blog but I do write in my journal every
  day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal
  experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or
  tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

 18. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 19. Pingback: iraqi coehuman
 20. I believe this is among the so much significant information for me.
  And i am happy reading your article. But want to observation on few normal
  things, The site style is ideal, the articles is in point of fact excellent
  : D. Just right process, cheers

 21. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 22. Pingback: Bdsm chat
 23. My brother suggested I might like this website. He used to be totally right. This publish actually made my day. You can not consider just how much time I had spent for this information! Thanks!

 24. Some really good posts on this web site, thank you for contribution. “It is not often that someone comes along who is a true friend and a good writer.” by E. B. White.

 25. you are really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a great job on this topic!

 26. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect website.

 27. Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 28. I was looking through some of your articles on this internet site and I think this website is really informative! Keep on putting up.

 29. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 30. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 31. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 32. Somebody necessarily assist to make severely posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to make this particular post amazing. Fantastic process!

 33. You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “Every man serves a useful purpose A miser, for example, makes a wonderful ancestor.” by Laurence J. Peter.

 34. hi!,I like your writing very a lot! percentage we be in contact more approximately your article on AOL? I need an expert in this house to resolve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to peer you.

 35. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

 36. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 37. I like this weblog so much, bookmarked. “I don’t care what is written about me so long as it isn’t true.” by Dorothy Parker.

 38. obviously like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality however I will surely come again again.

 39. I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand so that I could subscribe. Thanks.

 40. Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 41. I’m usually to running a blog and i really respect your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 42. you are truly a good webmaster. The website loading pace is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a excellent task in this subject!

 43. I needed to create you one little word to help give thanks the moment again with your splendid knowledge you have contributed in this case. It was simply strangely open-handed with people like you to convey unreservedly exactly what most people could possibly have marketed as an electronic book in making some money on their own, specifically now that you could possibly have tried it in the event you decided. Those secrets also served like the fantastic way to be aware that other individuals have similar fervor the same as my personal own to grasp a whole lot more with regard to this problem. I am sure there are thousands of more pleasurable occasions in the future for people who see your blog.

 44. A lot of thanks for all of your labor on this website. Kate take interest in doing research and it’s really simple to grasp why. My spouse and i learn all relating to the lively form you present simple guides on your website and therefore increase participation from other people about this concept plus our daughter is studying a great deal. Have fun with the rest of the year. You are always conducting a splendid job.

 45. Just wanna input on few general things, The website layout is perfect, the content is really fantastic. “The stars are constantly shining, but often we do not see them until the dark hours.” by Earl Riney.

 46. Thank you for helping out, superb information. “Nobody can be exactly like me. Sometimes even I have trouble doing it.” by Tallulah Bankhead.

 47. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 48. I do consider all of the concepts you have offered for your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. May just you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 49. magnificent points altogether, you just gained a emblem new reader. What may you suggest in regards to your put up that you just made some days ago? Any sure?

 50. I do agree with all the ideas you have introduced in your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for starters. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 51. Great write-up, I’m normal visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 52. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 53. I got what you intend, appreciate it for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

 54. You are my aspiration , I have few blogs and often run out from to brand.I believe this internet site has some very wonderful information for everyone. “Dealing with network executives is like being nibbled to death by ducks.” by Eric Sevareid.

 55. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :).

 56. Hello very nice web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m satisfied to seek out a lot of useful information right here within the submit, we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.

 57. Great items from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you’re just too magnificent. I actually like what you’ve obtained right here, really like what you’re stating and the best way through which you assert it. You make it entertaining and you continue to take care of to stay it smart. I cant wait to learn far more from you. That is really a great web site.

 58. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

 59. I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting. “Abortion is advocated only by persons who have themselves been born.” by Ronald Reagan.

 60. I’m truly enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever face any internet browser compatibility situations? A lot of the blog readers have lamented regarding my emergency dental clinic site not working properly in Explorer though seems amazing in Opera. Do you have any suggestions to help correct this problem?

 61. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 62. I precisely wished to say thanks all over again. I’m not certain what I might have carried out in the absence of these information revealed by you regarding that problem. Entirely was a scary concern in my view, nevertheless being able to view your specialised way you dealt with the issue made me to jump for fulfillment. Extremely happier for this guidance and then believe you really know what a great job that you are doing educating most people through your site. Most probably you haven’t got to know all of us.

 63. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.|

 64. Very interesting subject , regards for posting . “I do not pretend to know where many ignorant men are sure-that is all that agnosticism means.” by Clarence Darrow.

 65. I was conversing with a good friend of my own on this article and also about websites to watch free movies too. I feel you made a number of great points in this article, we’re excited to read more information from you.

 66. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to create the sort of great informative website.

 67. I precisely needed to thank you so much once more. I do not know the things I might have achieved in the absence of the information shown by you over my concern. It has been an absolute difficult condition in my opinion, but looking at a new skilled manner you handled that took me to weep with happiness. Extremely grateful for the information and in addition pray you comprehend what a great job that you’re accomplishing teaching many people all through your blog. Most likely you’ve never got to know any of us.

 68. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your post on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 69. Good day very cool website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I am happy to find so many helpful information right here within the put up, we’d like develop more strategies in this regard, thanks for sharing.

 70. Howdy very cool site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am satisfied to search out a lot of useful info here in the publish, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing.

 71. Pingback: dive watches
 72. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 73. Thanks, I’ve just been looking for information about this subject for a while and yours is the best I have discovered so far. However, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 74. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 75. It’s remarkable to pay a quick visit this web page and reading the views of all colleagues regarding this piece of writing, while I am also eager of getting familiarity.|

 76. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

 77. I simply needed to thank you so much once again. I am not sure the things I would have gone through in the absence of the actual techniques documented by you directly on such subject. This has been the fearsome dilemma in my opinion, nevertheless looking at your specialized manner you resolved that forced me to cry with joy. I will be grateful for your work and even wish you really know what a great job your are doing instructing men and women via your web page. Most likely you’ve never met any of us.

 78. I discovered your weblog website on google and examine a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 79. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 80. Pingback: Google
 81. Hi, I d᧐ think this is a great website.
  I stumbledupon it 😉 I am going to return yet aցаin since I book marked it.
  Mojey and freedom is the best way to change, may үou
  be rich and continue to help other peoрⅼe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.